Menu

Sömn


Sömn är viktigt för att kroppen och sinnet ska kunna återhämta sig och brist på

sömn kan få allvarliga konsekvenser. Hur mycket du behöver sova skiljer sig från person till person men det är rekommenderat att alla sover minst sju timmar per natt. I denna text kommer du kunna läsa mer om varför sömnen är så viktig och vilka konsekvenser som kan ske om du inte sover.

Varför sömnen är viktig

På natten sover människor och alla djur som lever runt omkring oss. Detta är för att vi på natten ska kunna få en stund för oss själva och varva ner från dagens aktiviteter. Många vuxna jobbar på dagen och barnen går i skolan och för att vår hjärna ska kunna fungera så måste du få din sömn. Genom sömnen kan hjärnan bearbeta alla intryck och upplevelser för dagen. Kroppen behöver sömn och vila för att orka med att hålla igång på dagarna.

På senare år har forskare kunnat hitta ett samband mellan för lite sömn, stress och depression . Om du lider av stress eller psykisk ohälsa så kan du ta hjälp av ljungsjöberg för att bli kvitt dina problem. Är du ordentligt utvilad och orkar jobba dina åtta timmar på jobbet utan att stressa kommer det att ha stor betydelse för din psykiska hälsa.

Konsekvenser av för lite sömn

Det finns skillnader på att sova några timmar för lite och att inte sova alls. Det finns de människor som lider av insomnia och de har svårt att somna på nätterna. Att sova en timme mindre en natt är inget som kommer att göra något för dig men om du sover mindre är två timmar per natt, varje natt i flera år, kommer du att märka skillnader. Du kan få svårare att komma ihåg saker och du kommer orka att hålla igång mindre. Viktiga organ såsom hjärta, lungor och lever kan påverkas negativt av att du inte sover.

Sömnen är också viktig om du ska kunna hålla dig frisk. Om du ständigt är på språng utan att vila eller sova kan det göra att ditt immunförsvar blir försvagat och då kan du lättare bli sjuk. Ta därför hand om dig och försök sova dina sju timmar per natt om du kan. Om du måste vara uppe några timmar längre en natt kommer inte detta att påverka dig. Om du jobbar på natten måste du vara noga med att sova på dagen.

Det är inte alltid som det går att du faktiskt sover på dagen och då kan du känna dig lite trött just den dagen. Du kan dessvärre inte ta igen sömn som du har förlorat men tänk på att inte göra en vana av din dåliga sömnvana. Behöver du hjälp kan du alltid kontakta en doktor och rådfråga om sömntabletter kan vara ett alternativ.

monospace